Биография

Първият музикален продукт – аудио касета с авторски песни за деца, Петя Карабакалова издава през 1996 година по Коледа. С него се ражда и ДВГ„ Щастливци”.

От даровитите музикални ученици П. Карабакалова създава певческа група. В процеса на обучението по музика, тя проследява интересите на учениците, които са свързани с новото време на промени, носещи отпечатъка на бурните политически и икономически трусове.

Това е времето, в което културата е притисната до стената, културните ценности са изместени в живота на българите, който е ежеминутна борба за оцеляване. Вълненията на хората са на база повишаващата се цена на хляба и хранителните продукти, безработицата, хипер инфлацията…

Националните телевизии се надпреварват в излъчване на чужди сериали, чийто наивитет и лекота на сюжета приковава интереса на малки и големи. Най - гледаният сериал тогава е „Андреа Селесте” и децата искат разрешение да отсъстват от часовете за поредната серия. Това поражда мисълта, че децата имат нужда от своята песен, съобразена с конкретните им интереси и новото време. Извиквайки в текстуалното съдържание на песен възпитателния момент в този филм и психологическото въздействие на обаятелния образ на детето - героиня, авторката и художествен ръководител на групата създава първата си песен за деца.

Децата приемат песента ентусиазирано, запяват я и я разпространяват по своите приятели от други училища, из квартала, в детските игри. Това поражда идеята да се създават и издават звуконосители с нови детски песни, за да достигнат до повече деца с възпитателна цел.
Така се ражда и аудио албума: „Андреа Селесте” / 1996 г./ , създаден от ентусиасти, които без заплащане правят аранжименти, записи в студио и изготвяне на касетата в името на децата.

През 2000 година П. Карабакалова създава арт организация СНЦ „Щастливци” , в която се обединяват професионалисти. Те работят по различните звена на веригата създаване – издаване на нови детски песни – хореограф – Виолета Христозова; композиторите – Митко Митков, Ангел Жеков, Ангел Димитров, а сега вече и Борислав Згуровски; тонрежисьор – Христо Христов / студио „Спектър/ , художник, компютърен специалист – Иван Узунов. Неоценима професионална подкрепа оказват фотографа Величка Райдовска и "Фуджи фото".

Този екип се обединява и създава, в рамките на арт организацията, школа по изкуствата „Щастливци”, която включва вокална група, модерни и народни танци, изобразителни дейности. Най – добрите постижения на децата, които са обект на обучение на арт екипа, се включват като музикален и танцувален фон на новите песни за деца.

„Щастливците” вече могат да си позволят самостоятелни концерти, които включват разнообразни музикални дейности – песни и танци, и съчетават с изявите си изобразителното изкуство като творческите виждания на даден детски момент в картини, рисувани от тях.

Най – добрите детски песни, които впечатляват и грабват от раз децата, влизат в музикалните албуми на ДВГ „Щастливци”. По този начин коректив на песента, създавана за децата, са самите деца в своята естествена, импулсивна, непринудена и безкомпромисна оценка.Наградите на детския състав от малки певци са многобройни , като сред тях се отличават наградата за нова музика на националния фестивал за детска песен на фолклорна основа „Златен извор” - 1999 г. в Димитровград, присъдена от жури с председател Тончо Русев; награда за авторска песен на фестивала „Под липите златен прах се рони” - 2002 г. в гр. Стара Загора от жури с председател проф. Н. Кауфман. На фестивала „Златен петел” – 2002 г. в гр. Габрово, жури с председател Борис Карадимчев номинира ДВГ „ Щастливци” с песента „Бърборана” в десятката на най - добрите детски вокални групи в БГ. Печелим наградата на фондация “Бъдеще на България”. Специалната награда на фестивала „Златен извор” - 2005г. от жури с председател Х. Агасян ………….Във времето се появяват аудиокасетите : „Андреа Селесте“ и „Място за любов“ / 1999 г. / ; „Усмихни се” и „Вече съм голям” / 2001 г. / ; „Малък сладуран “, „ Бърборана “ и „ Сезони “ / 2004 г. /.

Репертоарът се събира в три двойни музикални компактдиска: „Място за любов”, „Усмихни се” и „Сезони”.

През 2010 година се появява четвъртият музикален двоен СД албум, посветен на 500 годишния юбилей на град Харманли със заглавие „Да си простим”.

На 21 декември 2011 година, ДВГ "Щастливци" отбелязва петнадесетия си рожден ден с пети албум "Обичам те, България". Той съдържа 20 нови песни за малки и пораснали деца. Последните два албума на ДВГ се финансират от община Харманли.

Всичките пет арт продукта на ДВГ „Щастливци” са с включени инструментали и текстове на песните за деца.Някои от изпълнения на „Щастливците” могат да се видят и чуят във vbox7, в radio.dir.bg на станция „Щастливци”, в нетлог, във фейсбук сега и тук….

http://www.vbox7.com/byuser:karabakalovaВ навечерието на 16 тия рожден ден на ДВГ "Щастливци" / 21. 12. 2012 г./, Петя Карабакалова издава нови два двойни музикални албума с фолклор - "Народни песни" и "Снощи на герана бях". В тях са включени 45 народни песни, подходящи за малки и пораснали деца. Албумите с народни песни Петя Карабакалова посвещава на 70 годишния юбилей на своята майка - народната певица Иванка Илиева.

През лятото на 2013 година Петя Карабакалова издава книгата си "Да успяваме да сме добри", в която включва всички свои песни за деца, стихотворения и музикални пиеси. Книгата завършва с автограф на авторката в рими. Към книгата има приложен компактдиск с емблематичните песни на ДВГ "Щастливци".